GS Metropolis VH11-011-0002

virallinen nimiGS Metropolis Syntymäaika02.04.2010 (7v.)
kutsumanimi"Polli" kasvattajaGestüt Schwarz, GER (EVM)
SukupuoliTamma OmistajaChao (VRL-02415)
RotuHannover KoulutustasoVa A, 80cm
Väri, säkäRn, 164cm PainotuslajiKouluratsastus

KRJ-I || Tamma on täyttänyt 4 v. 02.04.2011
GS Metropolis on virtuaalihevonen - GS Metropolis is a SIM game horse!

  "Katto nyyyyt, eikö ookkin soma?" Kitisin Nickille tallipihalla talutettuani ruunikon tamman ulos kuljetusautosta. Nick ei kommentoinut mitään vikinääni, vilkaisi vain hevosta merkitsevästi. "On sitten parempi olla hyvä tamma, koska meidän rahatilanne ei antaisi kyllä periksi enää yhdellekään lisäsuulle." Totesin tämän olevan Nickiltä myöntymisen merkki sille, että Polli sai jäädä meille. Olinpas taas tehnyt yhden merkittävän heräteostoksen ja ostanut itselleni uuden, upeasukuisen siitostamman tallin lopetusmyynnistä.

  Voi kun olisin vielä tuossa vaiheessa vain viskannut tamman traileriin ja kuskannut sen takaisin myyjälleen, mutta ehei, ei meidän Chao. Chao se antaa kaikille hevosille anteeksi niiden huonot käyttäytymisensä, nehän ovat mamman kultamussukoita kaikki. Polli ei nimittäin luonteensa puolesta ole mikään suloisuus. Tamma rakastaa pelotella ja uhkailla kaikkea itseään pienempää. Se on koulukiusaaja, mutta hevosmaailman versio siitä. Tamman taluttaminen on aina yhtä epävarmaa, koska ikinä ei tiedä, mitä se seuraavaksi saa päähänsä. Toisina päivinä Polli seuraa oikein kiltisti taluttajan perässä vaikka kaivon pohjalle, mutta sitten taas toisina päivinä tamma päättää jo portilla etten ole tulossa ja kiskoo taluttajansa vastakkaiseen ilmansuuntaan vesihiihdon kuivaharjoitteluna. Toisina päivinä Polli toteaa jo tarhassa, ettei ole tulossa sisälle, jolloin sen saalistamiseen voi kulua hetki jos toinenkin. Mitään tiettyä tekniikkaa tamman kanssa ei ole vielä keksitty, sillä makupala usein houkuttaa paikalle tarhasta myös muita uteliaita turpia, joka taas vaikeuttaa tamman itsensä kiinni saamista. Polli ei nimittäin ole tarpeeksi kova ollakseen lauman pomo, mutta lauman pahin kiusaaja se kyllä on. Pollin kanssa oppii kyllä elämään ja sen metkuihin turtuu varsin nopeasti, mutta hauskaksi sitä hommaa ei voi sanoa.

  Hoitaessa Polli on maailman tarkin tähtääjä. Välillä tähdätään purukalusto ihmisen käsivarteen tai takalistoon. Tamma on surkean kuuluisa jo siitä, ettei siltä uskalla putsata kavioita, kun aina sen jälkeen puuttuu omasta kankusta palanen. Välillä tarkkaan tähdätty potku mujahtaa mukavasti sääreen saaden aikaiseksi hiusmurtuman tai jättimäisen mustelman. Selkäänsä tälle otukselle ei tosiaan kannata kääntää. Polli myös tähtää kavionsa supertarkasti hoitajansa jalan päälle. Siksi suosittelemme Pollin kanssa turvakärkisiä työkenkiä. Tamman varustaminen on myös oma taiteenlajinsa, joka on kaikista helpoin ja nopein suorittaa Polli visusti kiinni sidottuna - molemmilta puolilta. Silloin se ei pääse pureskelemaan ja kavioiden viskominenkin jää vähemmälle. Varsinkin satulavyön kiristys on tälle hevoselle, kuin punainen vaate härälle. Mutta tallityöntekijämme ovat sanoneet, että tamman oikkuihin tottuu ja sitä oppii lukemaan ajan kanssa. Ehkä juuri näistä kommenteista johtuen Polli vielä on meillä. Tai sitten se johtuu tamman upeista varsoista ja loistavista emäominaisuuksista. Polli on nimittäin oikea ihanneäiti, vaikka muille tamma ei ihana olekaan.

  Ratsuna Polli on jo hitusen rennompi tapaus, kunhan vain ratsastaja ensin selviää selkään asti. Tamma on herkkä ja pehmeä ratsastaa ja se pyrkii itse hyvin eteen. Tosin jos sen kanssa tahtoo tapella, niin varmasti saa tappelun aikaiseksi. Ristiriitaiset tai liian voimakkaat avut saavat kyllä kenet tahansa pidemmän päälle suuttumaan, mutta Polli tulistuu vähän nopeammin ja silloin tamma proteistoi heittämällä takakavioitaan - joko yksi tai molempia kerralla - ilmaan. Se taas ei ole esimerkiksi kouluradalla toivottava piirre, että hevonen pukittelee itsensä ulos radalta kesken suorituksen. (Ai mikä kokemuksen syvä rintaääni?) Esteillä sen sijaan Polli on melkoisen toivoton tapaus. Tamma tuntuu esteradalla pelkäävän vähän kaikkea ja ratsastaja joutuukin tekemään töitä oikein olan takaa saadakseen ratsunsa yli kaikista radan esteistä - eikä sekään aina riitä, vaan Polli päättää, että ei hypätä, kuin korkeintaan kentän aidan yli ja suoritus on ohi hyvin nopeasti. Maastossa tamma kaikkea todennäköisyyttä vastaan onkin oikea unelma. Se ei pelkää mitään ja juoksentelee tyytyväisenä vähän löysemälläkin ohjalla. Se ohittaa traktorit ja puimurit ilman pienintäkään säpsähdystä, oltiin sitten (säikyn) kaverin kanssa tai yksinään. Maastoratsuna Polli sopii aivan kaikille, tamma ei kuumu tai tee mitään muutakaan asiaankuulumatonta ja joskus tuntuu, että maastoon tammalle voisi heittää selkään vaahtosammutimen kokoisen lapsenkin ja tämäkin pärjäisi silloin Pollille.

Sukutiedot

i. Von Devo
EVM, hann-o., rn, 163cm
ii. Wyn de la Bréan
EVM, hann-o., rn, 166cm
iii. Cos de la Bréan
EVM, hann-o., trn, 165cm
iie. Loraile
EVM, hann-t., rt, 165cm
ie. Parana
EVM, hann-t., mrn, 162cm
iei. Rathael
EVM, hann-o., m, 166cm
iee. Paranella
EVM, hann-t., mrn, 164cm
e. GS Cosmopolis
EVM, hann-t., trn, 167cm
ei. Cosmopolitan
EVM, hann-o., trn, 169cm
eii. Diblomat
EVM, hann-o., trn, 170cm
eie. Correlaine
EVM, hann-t., rn, 164cm
ee. GS Atlanta
EVM, hann-t., prt, 167cm
eei. GS Cartoons
EVM, hann-o., rt, 169cm
eee. GS Notamira
EVM, hann-t., prt, 168cm

» Sukuselvitys (klikkaa esiin)

i. Von Devo on upea, ruunikko hannover-herra. Korkeutta upealle, raamikkaalle orille on siunaantunut 163 senttiä. Luonteeltaan tämä maskuliinisyyden ilmentymä on aina ollut täysi kymppi. Ori on todella kiltti ja rauhallinen käsitellä ja sen upeat liikkeet varmistivat sen huiman sijoittumisprosentin kouluratsastusradoilla. Tämä upea ilmestys kilpaili kansainvälisissä GP-radoilla 16-vuotiaaksi asti, jonka jälkeen se jäi täysipäiväisesti siitoskäyttöön. Nykyään tällä 19-vuotiaalla oriilla on jo useampia kymmeniä jälkeläisiä, joista jokainen on pärjännyt kouluratsastuksen saralla hienosti.

ii. Wyn de la Bréan oli luonteeltaan poikaansa raisumpi, ja sen käsittely oli jo vaativampaa. Kuitenkin kilparadoille päästessään tämä mustanruunikko ori näytti muille närhenmunat. Korkeutta tämä ori oli kerryttänyt 166cm, vaikkei rakenteellisesti aivan kukkanen ollutkaan. Siitoskäytössä ori sai muutamia jälkeläisiä, mutta se ei luonteensa vuoksi koskaan ollut kovin suosittu jalostusori.

iii. Cos de la Bréan oli myös hieno, tummanruunikko oriherra. Rakenteeltaan ei tosiaan mikään kukkanen, mutta sydän tällä herralla oli täyttä kultaa. Mielettömän upea luonne korvasi puuttuvat taidot, ori ei nimittäin kilpaillut, kuin Pyhää Yrjöä kansallisella tasolla muutaman startin. Helpommissa luokissa ori sijoittuikin, mutta PSG:tä vaativampaa luokkaa ei sen omistaja vaivautunut oriin kanssa edes koittamaan. Siitoskäytössä ori sai muutaman jälkeläisen, mutta mitään matadoria siitä ei koskaan tullut. Ori menehtyi luonnollisista syistä 18-vuotiaana kotitallillaan Britanniassa.

iie. Loraile oli kaunis, rautias hannover-tamma. 165cm korkea tamma syntyi siitostammaksi. Se ratsutettiin, mutta se ei koskaan päätynyt kilparadoille. Hyvän luonteensa ja hyvien emo-ominaisuuksiensa vuoksi tamma jäi ainoastaan siitoskäyttöön, jossa se saikin upeita jälkeläisiä monen eri oriin kanssa. Tamma kuoli rajuun ähkyyn 18-vuotiaana, oltuaan eläkkeelläkin jo useamman vuoden siitoshevosen hommistaan. Tamman puolisisko oli ratsastettavuudeltaan ja liikkeiltään niin loistava yksilö, että se päätyi kilparadoille ja kilpaili muutaman sijoituksen kansallisella GP-tasollakin asti.

ie. Parana on mustanruunikko, 162 cm korkea hannovertamma. Kun rakennekukkasista puhutaan, niin tämä tamma todellakin on sitä. Se on kantakirjattu kotimaassaan ensimmäiselle palkinnolle ja se on kiertänyt näyttelyitä kahmien palkintoruusukkeita omistajansa seinälle. Ratsastuskilpailuihin tämä tamma ei koskaan päässyt, ja sen ratsutuskin jäi kesken tamman loukatessa tarhassa jalkansa. Näyttelyissä ja siitostammana se on tehnyt hienon uran.

iei. Rathael oli kansainvälinen, hyvin suosittu siitosori. Ori teki ensin hienon uran kouluratsastuksen saralla sijoittuen upeilla prosenteilla GP-tasolla asti. Siitoksessa se sai useita, hienoja varsoja ja sen siementä lennätettiin Euroopan maiden lisäksi myös Yhdysvaltoihin asti. Upea ori valitettavasti menehtyi kiveskiertymään ollessaan vain 15-vuotias.

iee. Paranella oli parempaan harrastamiseen ostettu tamma, joka kilpaili seura- ja aluetasolla sekä koulu-, että esteratsastuksessa vaihtelevalla menestyksellä. Tamman omistajan loukkaannuttua vakavasti auto-onnettomuudessa, tämä päätti siirtyä eläkkeelle ja hevonen siirrettiin tämän tyttären nimiin. Tytär ei ollut kiinnostunut tamman kisauttamisesta tai sen pidemmälle kouluttamisesta. Tämä oli kiinnostunut ainoastaan hyväsukuisen tamman jalostusarvosta. Näin ollen Paranella saikin monta varsaa, toinen toistaan hienommista oreista. Tamma jouduttiin lopettamaan vakavan kohtutulehduksen seurauksena 19-vuotiaana.

e. GS Cosmopolis on hieno hannovertamma Saksasta. Tamma on kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle kotimaassaan ja se on jättänyt jälkeensä monia hienoja varsoja. Kilpailukenttiä tamma ei itse ole päätynyt koluamaan, mutta sen täysveli on Saksan johtavia GP-ratsuja, jota povataan seuraaviin olympialaisiin Saksan vahvuutena. Eli tamma on hyvästä, suositusta suvusta peräisin, jossa kouluratsujen ominaisuudet tosiaankin kulkevat suvussa! Tummanruunikko, 167cm korkea tamma on hieno ilmestys ja luonteeltaan täysin moitteeton, joten ei ihmekään, että sen kasvattaja-omistaja tahtoi siitä siitostamman.

ei. Cosmopolitan on eläkepäiviään Saksan Hannoverissa viettävä hannoverruuna. Cosmopolitan teki hienon uran ensin GP-tason kouluratsuna. Ori valitettavasti loukkaantui jo nuorena. Se koitettiin saada toipumaan ja sen kanssa koetettiin vielä PSG-luokkia, mutta vanha jalkavamma vaivasi oria yhä. Niinpä se siirrettiin siitokseen, jossa se sai melkein parisenkymmentä jälkeläistä. Ori sai melko pahan kivessuonenkiertymän, mutta se saatiin pelastettua. Valitettavasti se jouduttiin onnettomuuden seurauksena ruunaamaan, joten sen jälkeläismäärä ei enää kasva - oriista kun ei otettu pakasteita ennen sen sukukalleuksien menettämistä. Nyt ruuna viettää eläkepäiviään omistajansa takapihaa parturoiden.

eii. Diblomat oli komea, kiiltävä tummanruunikko hannover-ori, joka oli venähtänyt 170cm korkeaksi. Ori kilpaili ja sijoittui lähinnä PSG-tasolla, mutta muutaman kerran se kokeili kynsiään myös GP-tasolla. Alhaisten prosenttien vuoksi ori ei jatkanut GP-tasolla, vaan siirtyi takaisin Pyhän Yrjön pariin. Orin kilpaura tosin kohtasi seinän oriin rikkoessa hankositeensä päästessään karkuun talliapulaiselta. Siitoksessa se sai runsaat määrät varsoja, mutta vain harva niistä päätyi oikeasti tavoitteelliseen kilpailemiseen. Osa sen varsoista päätyi siitoskäyttöön, mutta suurin osa jatkoi elämäänsä harrasteratsuina. Näin ollen Diblomat on hannoverkasvattajien parissa melko tuntematon nimi, vaikka ori tunnetusti periytti hyviä kouluratsun ominaisuuksiaan.

eie.Correlaine on kuvankaunis hannovertamma, joka viettää aurinkoisia eläkepäiviä kasvattajansa luona Saksassa. Tamma kilpaili nuoruudessaan hienoin prosentein GP-tasolla kansallisissa kilpailuissa. Kävipä se kokeilemassa yhdet kansainvälisetkin kilpailut, ennenkuin siirtyi siitoskäyttöön. Siitoksessa tamma sai monta, upeaa jälkeläistä, joista osa ylti emäänsäkin korkeampiin kilpailusaavutuksiin. Tamma on myös kantakirjattu toiselle palkinnolle kotimaassaan.

ee. GS Atlanta on 167cm korkea, punarautias hannovertamma. Tamma on kilpaillut Intermediaire I & II-tasoilla, ennenkuin se jäi siitoskäyttöön. Nyt kun sen omistaja ei tahtonut enää teettää sillä varsoja, 17-vuotias tamma palasi kilparadoille. Tamma aloitelli PSG:llä, siirtyi siitä Int I ja II luokkiin ja nykyään 19 vuotias neitokainen pelaa jo aikuisten sarjassa, eli GP-luokissa. Omistaja on luvannut, että tamma jää tänä vuonna eläkkeelle, koska se on saavuttanut jo kaiken, mitä hevonen voi saavuttaa. Tämä upea hevonen on myös kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle kotimaassaan. Tilaisuudessa se sai luonnepisteistä 10/10, ainoana luokassaan.

eei. GS Cartoons oli upea, raamikas rautias. Se kilpaili jonkin aikaa GP-tasolla kansainvälisissä kilpailuissa, mutta vetäytyi siitokseen loukatessaan toisen etusensa harjoituksissa. Ori kantakirjattiin myös kotimaassaan, mutta koska sitä ei voitu esittää ratsain, eikä luonne ollut se paras mahdollinen, se jäi vain kolmannelle palkinnolle. Siitoksessa ori kuitenkin oli melko suosittu - johtuen varmaankin sen omista sukujuurista - ja se jättikin melkoisen määrän jälkeläisiä. Osa kapusi isänsä tavoin GP-radoille, osa jätettiin pelkkään siitoskäyttöön. Ori ei onneksi periyttänyt huonoa luonnettaan jälkeläisilleen, mutta ilmavat liikkeensä se jätti jokaiselle varsalleen. Ori jouduttiin lopettamaan etujalan vamman alkaessa vaivata sitä vanhoilla päivillään.

eee. GS Notamira oli hieno, punarautias tamma, jonka oma emä kuoli synnytyksessä. Tamma taisteli hengestään koko nuoruusikäsä ja ensin luultiin, että se ei selviä. Kun se kuitenkin selvisi 1-vuotiaaksi asti, se oli paljon ikätovereitaan pienempi ja kasvattaja oli varma, että se jäisi pieneksi. Niin paljon kasvattaja oli kuitenkin tamman vuoksi uhrannut, että tämä päätti jättää sen itselleen. Ratsutuksessa todettiin, että tamma on loistava sekä liikkeiltään, että ratsastettavuudeltaan ja sitä kuskattiinkin muutaman kilpailut ennen sen 5-vuotis syntymäpäiviä. Tamma venähti hyvin korkeutta nelivuotiaana ja 5-vuotiaana se oli jo 167cm korkea. Kuluvan vuoden aikana se kasvoi vielä yhden sentin. Kasvattaja oli kaikin puolin tyytyväinen tammaan ja jätti sen vihdoin itselleen siitoskäyttöön. Tamma sai monia, hienoja varsoja, ennenkuin se menehtyi 18-vuotiaana synnytyksessä aiheutuneisiin komplikaatioihin.

» Jälkeläiset (klikkaa esiin)

GS Metropolis ottaa vastaan EVM-sukuisia, koulupainotteisia hannover-oreja. Orilta toivotaan kilpailunäyttöä kouluratsastuksessa.
Tarjoathan oriasi tallimme vieraskirjaan tai Chaon sähköpostiin, chao@live.fi.

hann-o. Big OneB Holmes (KRJ-I, HANN-II, KTK-III) (i. Big Arson) - VH12-011-0395 - om. VRL-12176
hann-t. Mius Brunetchel (i. Bountyhunter GER) - VH11-011-0162 - om. VRL-00116
hann-t. Melancholia Holmes (i. Greyhound) - ei rek. - om. VRL-08368
hann-t. Ash 'n' Tonic Da (i. Rock N Roll) - VH11-011-0205 - om. VRL-07740

Valmennukset ja päiväkirja

Kouluvalmennus 30.06.2013

Valmentajana toimi Jazzumi.

  Tällä kertaa keskityttiin teiden ratsastamiseen ja heti alussa tarkkailtiin kulmien ratsastamista. Perusoletuksena Polli käveli kulmat pyöreähköinä, joten otettiin heti ohjat ja alettiin ratsastaa kunnolla kulmiin lähes liioitellusti. Tamma alkoi ärsyyntyä ja kumautti takajalalla seinää, kun hidastettiin oikein kunnolla vauhtia tarkan tien tekemiseksi. Kehotin käyttämään todella kevyitä apuja ja erityisesti painoapuja, jonka jälkeen Polli myöntyi ja näyttikin oikein mallikkaita kulmaratsastuksia. Sitten otettiin mukaan voltit, joiden tuli olla täysin pyöreitä. Ne olivatkin samantien mallikelpoisia ja lisättiin vielä pysähdykset peruutuksilla pitkien sivujen keskelle. Pääsääntöisesti tamma peruutti suoraan, mutta välillä askeleet haparoi sivulle päin liikaa, joten takerruttiin niihin. Nopeasti sivuaskeleetkin karsiutuivat, kun Polli huomasi, ettei sitäkään katsottu läpisormien. Kun kaikki sujui käynnissä, siirryttiin raviin, jossa haettiin taas aluksi kulmat. Selvästi, kun Polli on tietoinen siitä mitä halutaan se tekee asiat melkein itsestään, eikä niskoittele ainakaan ajatuksia vastaan. Lisättiin ravissakin voltit ja lopuksi vielä kokorataleikat aina vastakkaisista kulmista, joissa tamma yritti taas pyöristää käännöstä leikalle. Haettiin aiemmasta valmennuksesta tuttuun tapaan oikein hidas ravi, jossa saatiin rauhassa asetella Polli kulmaan ja pienen tahtojentaiston jälkeen neiti myöntyi ja saatiin reitit selkeiksi. Lopuksi vielä laukattiin uralla ja joka sivulle tehtiin yksi voltti, nyt tamma oli tärppinä ja teki heti mallikkaat kulmat laukassa, kun tahtikin oli oikein sopiva. Palkkioksi ratsukko sai laukata oikein reippaat muutaman kierrosta ja rauhoittua sitten jäähdyttelemään.

Kouluvalmennus 28.06.2013

Valmentajana toimi Jazzumi.

  Viimekerran mentyä laukattomissa merkeissä keskityimme tänään laukkaharjoituksiin. Lämmiteltiin reippaasti kahdeksikolla ratsastaen hevonen läpi. Polli kulki todella hyvin heti alusta ja taipui kauniisti kahdeksikolla, joten siirryttiin uralle. Ratsukko sai heti alkuun laukata kierroksen pari, omaan tahtiin ja kehotin hakemaan rauhallista, mutta eteenpäinpyrkivää tahtia. No, se ei ollut hankalaa, kun Pollikin tiesi heti mitä haluttiin. Ensin harjoiteltiin laukanvaihtoja, jotka eivät sujuneetkaan heti, vaan tamma siirtyi jostain syystä vaihdon sijasta raviin, joten aloitettiin toisella tavalla: laukasta pysäytys, josta toiseen laukkaan. Tämä sujui heti, joten parin onnistumisen jälkeen kokeiltiin uudestaan. Polli oli ymmärtänyt mitä haettiin ja laukanvaihdot onnistuivat. Kokeiltiin laukanvaihtoja muutaman askeleen välein, mikä onnistui pikkuhiljaa. En tiedä jännittikö ratsastaja aluksi vai oliko ratsu jäissä, mutta helpompien harjoitusten jälkeen vaihdot sujuivat mainiosti. Pienen kävelytauon jälkeen nostettiin jälleen laukka, jossa oli tarkoitus tehdä puolipiruetti lyhyensivun keskellä ja sen jälkeen pitkällä sivulla laukanvaihdot muutaman askeleen välein. Ratsukko löysi heti hyvän tahdin ja ensimmäinen puolipiruetti levisi jälleen hieman, mutta laukanvaihdot onnistuivat kehuttavasti. Käskin kokeilemaan puolipiruettia erikseen pari kertaa, jolloin se onnistuikin jo toisella kerralla ryhdikkäämmin. Tämän jälkeen yhteisharjoitus sujui jo mallikkaasti ja ratsukko pääsi laukkaamaan rentoutukseksi, sitten jäähdyttelemään.

Kouluvalmennus 24.06.2013

Valmentajana toimi Jazzumi.

  Tuulinen päivä kolinoineen sai Pollin liikehtimään levottomasti ja heti alkuun otettiin ohjat. Työstettiin heti tammaa kuulolle ja kokoon, ettei edes aloitettaisi leijailua. Ainakin Polli rauhoittui ja rentoutui temmon vaihteluista sekä volteista, joiden jälkeen se vaikutti oikein pehmeältä ja hyvältä. Totesimme hyväksi ideaksi työskennellä mahdollisimman paljon rauhallisissa askellajeissa, joten jatkoimme temmon vaihteluilla ravissa ja erityisesti hidasta ravia päästiin hiomaan. Polli yritti joko siirtyä käyntiin tai ravi oli selvästi suurempaa, kuin mihin tamma pystyisi parhaimmillaan. Kehotin kokeilemaan siirtymistä käynnistä hitaaseen raviin, jolloin ehtisi pitää hitaan aloitustahdin, mikä toimikin hyvin. Hitaan tahdin säilyttyä moitteetta pitkän sivun verran sallin ratsukon rentoutua hetkeksi, mutta samassa maneesin katolta kuului kova kolahdus mikä sai Pollin ottamaan pari sivuloikkaa, joiden yhteydessä oletettavasti ratsastaja nykäisi ohjista, mikä taas suututti tamman, joka pukitti mielenosoituksellisesti. Kaikki tapahtui niin nopeasti, etten ensin tajunnut mitä kävi, mutta ratsastaja oli pysynyt selässä. Varmistuttua, että kaikki oli hyvin palasimme tehtävien pariin. Polli oli hetken aikaa kiihdyksissään tapahtumasta, mutta helpot siirtymiset ravin ja käynnin välillä pysähdyksien kera, sai sen taas antamaan anteeksi. Kokeiltiin vielä loppuun pohkeenväistöt keskihalkaisijalta kumpaankin suuntaan ensin käynnissä, sitten ravissa ja tamma tuntui olevan kovin mielissään onnistuttuaan heti toimimaan mieluisasti, joten päätettiin harjoitukset siihen, kun kaikki olivat tyytyväisiä.

Kouluvalmennus 22.06.2013

Valmentajana toimi Jazzumi.

  Ratsukko eteni rennosti uralla saapuessani paikalle, Polli vaikutti oikein mukavalta tapaukselta. Aloitettiin valmennus rauhallisesti hakemalla tuntumaa ja herkistämällä tamma avuille erilaisilla vaihtelevilla harjoituksilla. Pysähdyksiä, peruutuksia, taka- ja etuosakäännöksiä vuoronperään, joiden jälkeen Polli oli selvästi tärppinä. Vain käännöksiä väännettiin vähän tarkemmin pari kertaa ennen kuin ne sujuivat ilman ylimääräisiä askelia. Tamma hakeutui hyvin kuolaimelle ja kuunteli ratsastajan apuja tarkkaan, päästyään työn touhuun kiinni. Ennen ravia tehtiin avo- ja sulkutaivutuksia vaihtelevasti pitkillä ja lyhyillä sivuilla, joiden juju olikin täysin selvä Pollille, joka taipui hienosti. Ravissa sama homma, joten mitä turhaan hioa jo tuttua juttua. Pyysin ratsukon vielä keskiympyrälle, jossa nostettiin hallittu laukka. Polli meinasi innostua ottamaan isompia askelia, mutta sen sai nopeasti hallintaan tomeralla ja nopealla toiminnalla. Laukan ollessa hallittua kehotin tekemään puolipiruetin aina kierroksen välein. Aluksi puolipiruetit venyivät hieman, mutta liioitelluilla avuilla Polli tajusi taas mitä haettiin ja pian tehtävä sujui ryhdikkäästi pienin avuin. Lopuksi ratsukko sai laukata pari rentoa kierrosta laukkaa ja siirtyä hiljalleen raviin pidentäen ohjia vähitellen. Vielä pitkillä ohjilla ravissa kehotin tekemään pari volttia käyttäen vain painoapuja, mikä kummastutti ensin tammaa, etteikö vielä lopetettukkaan, mutta tajusi pienellä ohjavinkillä mitä siltä haluttiin. Sitten päästin parivaljakon jäähdyttelemään.

Kouluvalmennus 20.06.2013

Valmentajana toimi Sarpa.

  Aloitit itsenäisen verryttelyn ärtyneen näköisen tammasi Pollin kanssa ja se vaikutti heti työskentelyn alettua hieman rennommalta. Selitit kuinka se ei pidä hoitamisesta ollenkaan. Ravasitte, kääntelitte ja menitte pääty-ympyröitä. Alkumetreistä lähtien Pollilla oli virtaa eteenpäin ja pääsitkin pidättelemään sitä kun se säpäsähti fasaania puskassa. Verrytteilyiden jälkeen treenasimme hieman temmonvaihteluita. Aloitimme käynnillä. Ensin pyysin sinua siirtymään keskiympyrälle ympärilleni ja sitten hidastaman Pollin tahdin minimiin. Se vaati molemmilta osapuolilta paljon, mutta saavutitte hyvän, hitaan ja lyhyen temmon. Sen jälkeen pyysin nopeuttamaan, ei niinkään pidentämään askellusta normaalista normaalia kovempaan. Se sujui kyllä hyvin. Sen jälkeen teitte temmon vaihdoksia ympyrällä 4 askeleen pituisina, ensin hitaasti, sitten normaalitemmolla ja sitten nopealla tahdilla. Polli löysi tässä tehtävässä hienosti rentouden ja sait siihen hyvän suutuntuman. Tehtävä jatkui samanlaisena ravissa ja laukassa. Polli otti apusi hyvin vastaan vaikka välillä protestoikin päätä heittämällä ja takapäätäänkin se viskaisi kerran. Muutamien huomautusten jälkeen sait kuitenkin aikaiseksi pehmeämmän ja joustavamman käden Pollille ja tuntuma pysyi tasaisempana.

  Välikäyntien jälkeen jatkoimme uudella aiheella. Sulkutaivutuksilla ravissa ja laukassa. Valmennuksen aikana Polli oli edennyt hyvään tasoon joten vaikeampien asioiden harjoitteleminen ei tulisi tuottamaan vaikeuksia. Johdattelin teidät tehtävään ensin pyytämällä teitä tekemään sulkutaivutusta uralla käynnissä. Sen sujuttua jatkoitte ravissa, sitten laukassa. Pienillä pidätteillä sait hyvin tamman pysymään aisoissa ja reipas vauhti sai tietenkin sulkutaivutuksen sujumaan paremmin. Laukassa jouduit tekemään useampia toistoja, sillä Pollin keskittyminen herkesi vähän väliä. Lopulta suoritus oli kuitenkin ihan kelpo. Lopuksi pyysin teitä tekemään vielä taivutusharjoituksia laukassa ja ravissa ympyröillä ja volteilla. Polli pyöristyi hyvin ja asetusten vaihtelut laajalla ympyrällä sujuivat mukavasti. Oli mukava huomata ettei tamma ollut tänään lähes ollenkaan toispuoleinen vaan suora ja itseasiassa aika kuuliainen.

Kouluvalmennus 15.05.2013

Valmentajana saksalainen Eric Mortz.

Pakkasin kimpsut, kampsut ja kaakit mukaan ja matkasin siis Saksaan. Olin sopinut itselleni viikon vierailun Ericin tilalla, Hampurissa. Kolme noista päivistä kuluisi shoppailessa ja turistellessa ympäri Hampurin, mutta neljä päivää oli varattu rankkaan ratsastukseen ja kovaan valmentautumaan. Eric on kova nimi kotimaansa kouluvalmentajana. Eric itse on kilpaillut Olympialaisissa ja kansainvälisellä GP-tasolla upein prosentein ja sijoituksin. Olin todella onnellinen ja otettu päästessäni Ericin yksityisvalmennukseen Saksaan.

Valmentajan kommentit: "Sinä ja ratsusi toimitte melko hyvin yhteen, mutta tunnut jännittävän selässä jotakin. Jännitys siirtyy hevoseen, jolloin liikkeet jäävät puolitiehen, eikä suorituksenne ole täyden kympin arvoinen. Ole myös tarkka omien apujesi ja ratsastuksesi kanssa, ettet hätäile liikaa. Malta ratsastaa liikkeet huolella loppuun ja vaadi hevostasikin keskittymään annettun tehtävän loppuun asti, ettei se ala ennakoimaan jo seuraavaa tehtävää. Sinä myös istut välillä liikaa liikkeiden takana, jos tammalla on ilmava askellus, niin älä turhaan jää jarruttamaan sitä, vaan mukaudu siihen. Pienellä hiomisella te olette ihan mainio ratsukko."

Päiväkirja

16.04.2013, Välillä vähän aurinkoakin!

Suin rauhallisesti ruunikkoa tammaa käytävällä. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta - ensimmäistä kertaa moneen kuukauteen - ja linnut lähipuissa olivat alkaneet lauleskella kevään kunniaksi. Polli torkkui käytävällä ja nautti, kun hankasin vanhaa talvikarvaa irti joka ainoalla sualla, jonka olin tamman harjakorista löytänyt. Sukimisen jälkeen siirryin kovempaan harjaan ja viimeistelin työni vielä pölyharjalla. Tumma karva kiilteli metallinhohtoisena kevät auringossa. Kietaisin nopeasti Pollille vielä suojat jokaiseen jalkaan, ja buutsit etusiin. Olin suunnitellut jotain niinkin ihastuttavaa tälle päivälle, kuin rentouttavan maastolenkin Pollin kanssa kaksistaan. Siksi suojasin tamman jalat tänään erityisen hyvin. Heitin vielä satulan selkään ja suitset päähän. Painoin itselleni kypärän kuuppaan ja talutin iloisena hörisevän tamman ulos. Olin suorastaan järkyttynyt siitä, kuinka hyväntuulinen Polli oli tänään, mutta kaipa siihenkin oli kevään tuulahdus vihdoin tarttunut.

Hyppäsin selkään tallipihalla, kiristin vielä vyötä yhdellä reiällä ja lyhensin hieman jalustimia. Sitten ohjasin tamman lempeästi metsäpolulle, josta aloitimme matkamme rauhaisella käynnillä. Aurinko kurkki puiden lomasta ja Polli maisteli ensimmäisiä hiirenkorvia niistä puista, jotka olivat sattuneet kasvamaan tarpeeksi lähelle polkuamme. Saavutuamme metsäaukealle lyhensin ohjaa ja pyysin tamman raviin. Ravilla lennähdimme aukean poikki vienon kevättuulen leikkiessä Pollin tummassa harjassa. Aukea loppui taas metsän laitaan, jonka läpi siirryimme taas käynnissä. Metsän jälkeen edessämme avautuivat hiekkasärkät, rantakalliot ja paras osuus - valkealla hiekalla päällystetty rantaviiva.

'No, mitä me vielä odotamme?' Polli tuntui kysyvän samalla, kun se steppasi paikallaan vain odottaen lupaa karauttaa miljoona lasissa rannan toiseen päähän. Niinpä kumarruin eteenpäin, myötäsin ohjasta ja täten annoin tammalle luvan. Ja se kiiti! Se kiiti, kuin gepardi pitkin rantaviivaa räiskyttäen vettä jälkiemme päälle. Tuuli piiskasi kasvojani saaden veden valumaan silmäkulmastani. Ennen rannan päättymistä pidätin tammaa rauhallisempaan laukkaan ja ohjasin sen laukassa pienen mäennyppylän yli takaisin metsään. Kävelimme metsän läpi, käytimme aukean jäähdyttelyraveihin ja palasimme käymäjalkaa takaisin tallille.

"No, oliko hyvä lenkki?" Pablo kysäisi tallipihalla, vaikka tiesikin jo valmiiksi vastaukseni. Niinpä tämä ei jäänyt sitä odottelemaan, vaan talutti yhden oreista ulkokentälle. "Pistä vauhtia Cee sen tamman kanssa, ku sulla on täällä seuraava odottamassa!" Pablo huusi olkapäänsä yli minulle, kun laksueuduin alas Pollin selästä. Samassa Sav ilmestyi tammatallin ovelle ja nappasi Pollin ohjat omiin käsiinä osoittaen kentällä kävelytettävää oria. Huokaisin syvään ja rapsutin Pollia vielä kerran, jättäen sen Savannahin hoiviin poistuessani itse liikuttamaan seuraavan hevoseni.

02.02.2013, Vauhdikasta treenausta.

Savannah oli laittanut minulle Pollin valmiiksi kuntoon päivän treeniä varten. Hyppäsin siis kentällä alas aikaisemman hevosen selästä ja vaihdoin lennossa seuraavaan, eli Polliin. Säädin jalustimet itselleni sopiviksi ja tarkistin satulavyön. Sitten pyysin tamman käyntiin. Kävelimme kenttää ympäri miltei kymmenisen minuuttia, kunnes vihdoin keräsin ohjat käteeni ja hevosen alleni ja ryhdyimme työskentelemään. Aoitimme aivan perusasioista ja lämmittelimme huolella. Taivutuksia, irrottamisia, vähän tempon muutoksia ja siirtymisiä. Sitten alkoi todellinen työskentely.

Hioimme ensin perusasioita, väistöjä, avoja ja sulkuja, laukannostoja ja hieman vaihtoja. Sitten siirrytiin vaativampaan ja alettiin kokoamaan. Ensin mentiin koottua käyntiä, sitten koottua ravia ja siitä siirrytiin kätevästi muutaman asekeleen piaffeen. Tamma tiputteli kuolavaahtoaan pitkin kenttää ja oman kypäräni alta virtasi hikinoro jos toinenkin. Mutta koska Polli työskenteli täysillä ja antoi koko ajan kaikkensa, en voinut jättää tammaa pulaan ja laiskotella itse. Heti kun hairahdin laiskemmalle polulle, lösähti hevonenkin täysin ja jouduin käyttämään kaksinverroin enemmän voimavarojani saadakseni sen ja itseni takaisin ruotuun.

Melkein kaksituntisen vääntämisemme jälkeen jäähdyttelin tamman ratsastamalla sen rennoksi, eteen ja alas. Pablo lupasi kävellä tamman kuivaksi, joten hyppäsin alas selästä heti jäähdyteltyäni riittävästi. Ilmoitin työntekijöille pitäväni nyt lounastaukoni ja että heidän kannattaisi tehdä sama. Pablo lähti kävelyttämään Pollia ja Savannah alkoi jakaa päiväheiniä. Aivan, kuin minua ei kuunneltaisi. No, en välittänyt moisesta nsikoittelusta, vaan marssin toimistoon haukkaamaan voileipääni.

Muuta

KRJ Laatuarvostelu 07/2013

22 (7+8+7) - 42 - 19 - 12 - 8 = 103 p. = KRJ-I
Sukuselvitys mukavaa luettavaa.

Kilpailukalenteri

GS Metropolis kilpailee vain jaosten alaisissa kilpailuissa, lähinnä kouluratsastuksessa.
Vain sijoitukset ja näyttelyistä saadut sertit merkataan kalenteriin.
KRJ-sijoituksia: 40 kpl

KRJ Kouluratsastus
15.05.2011 - KRJ CUP, Duren - Va A - 04/110
19.04.2011 - Idaho - Va A - 02/30
18.04.2011 - Idaho - Va A - 01/30
02.01.2011 - Fiktio - He B - 01/60
03.01.2011 - Fiktio - He B - 02/60
04.01.2011 - Fiktio - He B - 07/60
01.10.2010 - Bairdon - Va A - 03/40
01.10.2010 - Windsor - Va A - 03/50
04.10.2010 - Windsor - Va B - 04/50
24.10.2010 - Kirmaus - Va A - 02/50
12.10.2010 - Duren - Va A - 02/30
17.10.2010 - Dei - He A - 06/50
20.10.2010 - Fiktio - He A - 05/60
21.10.2010 - Fiktio - He A - 03/60
15.10.2010 - Cecam Shetlands - He A - 03/50
16.10.2010 - Cecam Shetlands - Va B - 07/50
08.10.2010 - Evergrey - Va A - 03/30
08.11.2010 - Mörkövaara - He A - 01/50
16.11.2010 - Fiktio - He B - 01/60
17.11.2010 - Fiktio - He B - 01/60
17.11.2010 - Stal Beverwjik - Va B - 04/50
29.11.2010 - Fiktio - He B - 02/60
26.11.2010 - Kuhmo - He A - 07/50
27.11.2010 - Kuhmo - He A - 04/50
29.11.2010 - Kuhmo - He A - 01/50
19.11.2010 - Dei - He A - 07/50
10.12.2010 - Fiktio - He B - 05/60
11.12.2010 - Fiktio - He B - 01/60
12.12.2010 - Bailador - Va B - 05/50
16.12.2010 - Bailador - Va B - 01/50
10.12.2010 - Snipper - He A - 04/30
15.12.2010 - Snipper - He A - 02/30
20.10.2010 - Royal Galant - Va A - 03/50
21.10.2010 - Royal Galant - Va A - 03/50
16.12.2010 - Twisty Puzzle - Va B - 04/30
21.12.2010 - Mörkövaara - Va B - 05/40
22.12.2010 - Mörkövaara - Va A - 06/40
31.12.2010 - Fiktio - He B - 05/60
15.12.2010 - KRJ CUP, Bailador - He A - 15/251
16.12.2010 - Dark Side Trakehners - Va B - 03/100

NJ Näyttelyt

 
 

Ulkoasusta kiitos webdesignlupus - Hevosen kuvat © Veikka - Tekstit © Chao, ellei toisin mainita.