Huvin Tobias VH04-017-9490

virallinen nimiHuvin Tobias Syntymäaika09.08.2008 (8v.)
kutsumanimi"Topi" kasvattajaHuvitus
SukupuoliOri OmistajaChao (VRL-02415)
RotuShetlanninponi KoulutustasoHe B, 70cm
Väri, säkäRtpäis, 98cm PainotuslajiKouluratsastus

SHLA-I, KTK-III || Ori on täyttänyt 3 v. 09.05.2009
Huvin Tobias on virtuaalihevonen - Huvin Tobias is a SIM game horse!

  "My heart is beating like a jungle drum." Tämä upea ilmestys suorastaan kannettiin nenäni eteen, enkä voinut muuta, kuin piilottaa sen povitaskuuni ja salakuljettaa Kansasiin ja niin talli sai ensimmäisen oripoikansa, ensimmäisen poninsa suoraan Viivuskalta, joka tällaista upeaa herrasmiestä kaupitteli. Ja niinhän siinä kävi, että Topi jäi Kansasiin, niinkuin olisin päästänyt sitä enää pois?

  Yleisesti katsottuna Topin lempinimi "hammastelija" kertoo jo paljon oriin perusluonteesta. Muuten herra käyttäytyy todella mallikkaasta, seisoo paikallaan - ei hievahda senttiäkään jos ei pyydetä, ei potki eikä hyppäile pystyyn - ainakaan kamalan paljoa, mutta leuat kyllä louskuvat minkä kerkeävät. Ja valitettava totuus on myös se, että kun Topi nappaa kiinni, niin se nappaa kunnolla kiinni. Kaiken kauheuden lisäksi ori on vielä melkoisen nopea liikkeissään, joten väistämistäkin täytyy vain harjoitella ahkerasti. Tarpeeksi kauan kun on oriin kanssa kisaillut niin oppii jo väistämään sen leukoja. Ja nyt te kysytte, miksette kiellä sitä. Ja te luulette oikeasti ettemme ole yrittäneet? Mitä enemmän oria kieltää näykkimästä, sitä kovempaa ja enemmän se puree. Kieltäminen vain lietsoo sitä, se nauttii kun puremisestaan huomiota, oli se sitten kielteistä tai myönteistä huomiota. Eli mitä vähemmän oriin leukoja huomioi, sitä vähemmällä pääsee. Muuten Topi on kyllä taluttaessa ja juoksuttaessakin erittäin yhteistyökykyinen ja -haluinen, paitsi ettei - tietenkään - jaksa keskittyä annettuihin tehtäviin jos tamma tupsahtaa liian lähelle. Muista oreista tai ruunista Topi ei välitä, mutta tammoille sen pitää alkaa esittämään ja näytellä niin kovaa poikaa, että ihminen unohtuu kokonaan. Mutta oriin kanssa oppii toimimaan

  Hoitaessa ja kuntoon laittaessa voi mennä ensimmäisten kuukausien kohdalla hermo aivan täysin, sillä kuten jo edellä mainittiin, Topilla on yliliikkuvat leuat, joita tarvitsee vain opetella väistelemään. Ja todella paljon vähemmällä pääsee, kun vain sitoo herran päästään tiukasti kiinni jonnekin seinään tai vastaavaan. Kiinni sitominen tosin laukaisee yleensä herrassa "pyörimisrefleksin", mutta johon siihenkin tottuu, kun tarpeeksi monta kertaa saa pikkukavion jalkapöytänsä päälle. Kaikenlaisia liikkuvia osia sitä oppiikin väistämään, kun Topia hoitelee. Harjauksessa ja kavioiden putsauksessa ei sitten muuta ongelmaa olekaan - niinkuin tässä ei olisi ihan tarpeeksi ongelmaa - mutta satuloitaessa Topilla on tapana pullistella. Tosin kun vyön kiristää yksi reikä kerrallaan, niin Topi ei edes muista pullistella. Suitset sujahtavat helposti päähän, samoin valjastus ja kärryihin kiinnitys on helppo nakki, heti, kun osaa väistellä niitä liikkuvia osia. Suojia tai pinteleitä Topi ei suostu pitämään jalassaan hetkeäkään ja oripoikien leikeissä loimetkin poistuvat selästä varsin nopeasti, joten sellaisia hienouksia emme Topilla ainakaan harrasta. Vaan Topi on ihan mukava, jos vain tykkää haasteellisista ja kunhan siihen vain tottuu ensin.

  Ratsuna ja ajaessa Topi on reipas ja eteenpäinpyrkivä, sekä hyvä vastaanottamaan ja noudattamaan annettuja ohjeita. Selästä käsin ori on helppo hallita, vaikka se tykkäisikin esittää tammoille kaksijalkaista. Yleensä herran saa selästä käsin myös varsin nopeasti heräteltyä taas todellisuuteen ja keskittymään tehtäväänsä, jolloin se aina hetkellisesti unohtaa paikalla olevat tammat ja tekee kuten ratsastaja käskee. Kärryjen kanssa se taas on hieman vaativampaa, mutta täysin mahdollista (täällä kokemuksen syvä rinta-ääni, hei.) saada se kiinnittämään taas huomionsa sille annettuihin tehtäviin, eikä tytöille keimailuun. Maastossa Topi on vauhdikas ja innokas, mutta varma ja peloton, joten maastoillessa se on oikea unelma. Onhan se muutenkin työskennellessä herkkä ja hyvin liikkuva, mutta maastossa, kun orikin nauttii sydämensä kyllyydestä, sen kyvyt tulevat parhaiten esiin. Eli töihin "joutuessaan" oikea unelmaponi ja muutenkin varsinainen monitoimitaituri, jonka takia kaikki pahat tavat annetaankin yleensä sille anteeksi.

Sukutiedot

i. Velvet Requiren
she-o., m, 102cm
ii. Iev Randomness
EVM, she-o., rtpäis, 103cm
iii. Renaissance Arm
EVM, she-o., rtpäis, 100cm
iie. Ivonne Lenai
EVM, she-t., m, 105cm
ie. Tribal Veronice
EVM, she-t., rt, 97cm
iei. Sleeping Vellow
EVM, she-o., m, 102cm
iee. My Florencia
EVM, she-t., prt, 100cm
e. Amber Claudine
she-t., m, 104cm
ei. Grison Claire
EVM, she-o., m, 106cm
eii. Stuart Kingdom
EVM, she-o., m, 101cm
eie. Chitane's Dio
EVM, she-t., m, 103cm
ee. Cyron Ardinelia
EVM, she-t., trn, 100cm
eei. White Thimes
EVM, she-o., rt, 105cm
eee. Your Lovescore
EVM, she-t., mrn, 105cm

» Sukuselvitys (klikkaa esiin)

Topin isä, Velvet Requiren on upea, musta shetlanninponi-ori, säkäkorkeudeltaan 102cm. Se on tuotu ulkomailta, mutta tehnyt kotitallillaan huvituksessa melkoisen uran sekä kilpailujen, että jalostuksen saralla. Oriilla on VIR MVA Ch-arvonimi, 23 sijoitusta ERJ:stä, 6 sijoitusta VVJ:stä, 5 sijoitusta MEJ:stä, 5 KRJ sijoitusta ja vielä Virtuaalisen Kouluratsastusliiton ja villien kilpailuiden sijoitukset siihen päälle. Jälkeläisiä tämä upea ori on jättänyt jälkeensä Topin lisäksi viis kappaletta, joista yksi on päässyt isänsä tasolle VIR MVA Ch-arvonimellä ja useilla sijoituksilla. Mutta kaikesta voi siis päätellä, että Velvet Requiren on todella hieno ori.

Topin isän isä, Iev Randomness on rautiaanpäistärikkö evm-shetlanninponi-ori, jolta löytyy korkeutta 103cm ja hyppykorkeutta myös melkoisesti. Randomness on siis estepainotteinen shetlanninponi-herra, joka on pärjännyt esteratsastuksen saralla sekä koti- että ulkomailla, muttei ole jättänyt jälkeensä, kuin kolme varsaa, joista yksikään ei ole perinyt isänsä väriä, mutta se näkyy periytyneen Topille itselleen kyllä. Upea hyppytyyli ja vahva, ehkäpä itsepäiseksikin kuvailtava luonne, on kyllä periytynyt kaikille Randomnessin jälkeläisille. (Ja niiden jälkeläisille.)

Topin isän isän isä, Renaissance Arm onn myös rautiaanpäistärikkö väriltään. Renaissance Arm ei ole mikään huippuluokkien estetykki, silti kuitenkin suosittu jalostusorii. Rakenteensa puolesta Renaissance Arm on upea näky, samoin tämän lennokkaat ja matkaa voittavat liikkeet. Ori on kisaillut esteillä sekä koulussa hyvin suorituksin, näyttelyt ovat olleet tälle herralle se vahvin osasto. Renaissance Armin isä on Glorester Wiorn sekä emä Colda's Amelia.

Topin isän isän emä, Ivonne Lenai oli tummanrautias shetlanninponitamma, jolla oli korkeutta 105cm. Se asusteli ulkomailla ihan vain harrasteponina. Ivonne Lenaila ollaan kilpailtu pienissä kilpailuissa, esteitä, koulua sekä maastoesteitä. Ivonne Lenai on todella hyvä luonteinen, säyseä ja rauhallinen tamma, joka kuitenkin menehtyi jo ikävään kaviokuumeeseen kotitallissaan. Menehdyttyään Ivonne Lenai oli vain 16 vuotias. Ivonne Lenain isä on Trix Lorenc ja emä My Own Leonita

Topin isän emä, Tribal Veronice on rautias ja hiukan tulisempi tamma. Tribal Veronice on kilpaillut suurissa esteratsastus luokissa ja päihittänyt monia muita poneja. Pienstä koostaan huolimatta, tämä tamma ylittää hiukan suuremmankin esteen loistavasti. Tribal Veronicen omistaja on pienikokoinen nainen, joka sopii tälle tammalle kuin nakutettu samoin tämän naisen tytär. Yhdessä he ovat kisanneet 8 vuotiaalla pikkutammallaan. Loputtoman energian omaava tamma on varsonut vain kaksi kertaa.

Topin isän emän isä, Sleeping Vellow. Tämä rautias, 102cm korkea komeus on ollut vahva esteratsu ja on edelleen. Ikää oriiltä löytyy jo 14 vuotta mutta silti tämä jaksaa hyvin ylitellä esteitä ja haalia pokaaleita ja ruusukkeita. Ori on rakenteeltaan erittäin vahva runkoinen ja vankka, upean rotuleiman omaava ori. Vahva ja pitkä harja lumoaa melkeinpä jokaisen ihmisen joka varmasti haluaa tästä oriista itselleen varsan. Tällä oriilla on ulkomailla jo yli 50 jälkeläistä. Oriin isä on Foreign Affair ja emä Yamine Fantasia.

Topin isän emän emä, My Florencia Englannissa tämä punarautias, 100cm korkea tamma on tuttu siitostammojen puolelta. My Florencia on iältään jo 21 vuotias ja varsonut 10 kertaa. Jokaisen varsan isä on upea rakenteinen ja jalostusori. Hyväluonteinen My Florencia on kilpaillut hyvin rata- kuin maastoesteilläkin. Kapasiteettiä löytyy vahvasti myös kouluratsastukseen. My Florencian isä on Final Destination ja emä Jinya's February.

Topin emä, Amber Claudine on todella kaunis, musta shetlanninponi-tamma, jolle korkeutta on kasaantunut 104cm. Tämäkin tamma on Topin isän lailla Huvituksen ulkomaan tuonteja ja yleispainotteisia poneja. Tammalla on neljä muuta varsaa Topin lisäksi, joista kaikki ovat oreja. Ja kaikkein valitettavaa on, että Dina on luonteeltaan säydeä ja rauhallinen tamma, eikä Topi tietenkään ole voinut periä yhtäkään luonteenpiirrettä äidiltään. ERJ.stä tammalle on kertynyt kolme voittoa ja 11 muuta sijoitusta, VVJ:stä yksi voitto ja kuusi muuta sijoitusta, sekä reilusti sijoituksia myös kenttä- ja kouluratsastuksesta (KERJ, MEJ, KRJ), samoin kuin villeistä ja on tamma kiertänyt mätsäreitäkin, virallisista näyttelyistä ei tammalla ainakaan ole tuloksia, mutta eipä Dinakaan mikään turha neiti ole.

Topin emän isä, Grison Claire on myös väriltään musta shetlanninponi-ori, suvultaan täysin EVM. Korkeutta tälle oriille on kertynyt 106cm ja kilpailupainotukseltaan sillä on yleispainotus - eikä suotta! Kotimaassaan ori on tunnettu sekä helpoissa este-, että kouluratsastusluokissa milteinpä päihittämättömänä irrallisten liikkeidensä ja loistavan hyppytyylinsä ansiosta. Niinpä, maasta se pienikin ponnistaa. Oriilla on lisäksi reilummalti jälkeläisiäkin, tosin suurin osa kymmenestä varsastaan asustaa oriin kotimaassa ja vain harvat ja valitut, kuten Dina-tamma ovat päässeet ulkomaille asustamaan ja kilpailemaan.

Topin emän isän isä, Stuart Kingdom oli myös musta shetlanninponi-ori, korkeudeltaan 101cm ja painottumiseltaan esteponi. Sillä ei tosin paljoa ehditty kilpailemaan, kun se kaatui pahasti ja loukkasi jalkansa, jolloin sen kilpa-ura jäi vain haaveeksi. Siitoskäytössä ori kuitenkin sai useamman kymmenen hienoa jälkeläistä, jotka jatkoivat sen jalanjäljissä pärjäten kilpakentillä isäänsä paremmin. Tämä hieno ori kuoli 20-vuotiaana vanhuuteen omassa kotikarsinassaan.

Topin emän isän emä, Chitane's Dio oli sekin väriltään musta ja rodultaan shetlanninponi. Korkeutta tälle tammalle oli ehtinyt kertyä 103cm ja luonnetta vielä tuplasti enemmän! Tästä tammasta nimittäin löytyi tulisuutta ja se kokeili rajojaan jatkuvasti aiheuttaen alvariinsa harmaita hiuksia ja verenpaineen nousua aivan syntymästä kuolemaansa asti. Tämä hieno tamma pärjäsi näyttelyissä rakneteensa puolesta upeasti, mutta luonteessa oli reilusti parantamisen varaa. Tamma kuoli kohtutulehduksen aiheuttamiin jälkitauteihin ollessaan 18-vuotias.

Topin emän emä, Cyron Ardinelia on tummanruunikko, 100cm korkea shetlanninponi-tamma. Ratsastettavuudeltaan tamma on myös monipuolinen, yleispainotteinen kaunotar, joka toimii sekä selästä, että kärryiltä käsin. Mutta sen omistaa nelihenkinen perhe kaukana maaseudulla, jotka eivät välitä käyttää tammaa kilpailuissa, joten se on vain harrasteponina. Topin emä onkin tämän tamman ensimmäinen ja tähän mennessä ainoa varsa - ja luultavasti ainoaksi jääkin, sillä Ardinelialla on ikää jo 18-vuotta, vaikka tamma onkin fyysisesti ja henkisesti elämänsä kunnossa. Luonteeltaan tammassa on itsepäisiä piirteitä, mutta pääasiassa helppo käsitellä ja perusluonteeltaan kiltti ja herttainen neitokaine, joka ei turhia stressaile.

Topin emän emän isä, White Thimes oli rautias, 105cm korkea shetlanninponi, ammatiltaan se oli nuoruusvuotensa raviponi ja pärjäsikin keskiverto-hyvin. Vaan seitsenvuotiaana se lopetti juoksijan uransa ja se uudelleen koulutettiin ratsuksi. Ori näytti kyntensä kouluradoilla voittaen leikiten Helppo B:n radat ja hypäten 60cm:n luokkia vailla mitään ongelmia. Sen omistajat olivat varsin ylpeitä oristaan, ja tämä hieno herra olikin jalostuspuolella melkoisen harvinaista herkkua, eikä se jättänytkään jälkeensä kuin neljä jälkeläistä. Ori kuoli 16-vuotiaana tapaturmaisesti.

Topin emän emän emä, Your Lovescore oli mustanruunikko shetlanninponi-tamma, korkeudeltaan saman 105cm kuin White Thimeskin, mutta jalostuspuolella täysin tuntematon tekijä. Lovescore oli koko ikänsä, aina 24:ään ikävuoteensa asti, jolloin siirtyi ajasta ikuisuuteen, täysiveristen rauhoittavana karsinakaverina. Sillä ei ole kilpailtu ja tietääksemme Ardinelia jäi myös sen ainoaksi varsaksi. Tamma kuoli siis 24-vuotiaana vanhuuden aiheuttamaan sydänkohtaukseen kotitallinsa karsinassa.

» Jälkeläiset (klikkaa esiin)

Huvin Tobias ottaa vastaan 1-polvisia shetlanninponi-tammoja.
Jos kiinnostuit, ota yhteyttä chao@live.fi tai "Kasvatus"-sivulta löytyvällä lomakkeella.

she-t. Mathilda KR (e. Fantome's Butterfly) - VH12-017-0158 - om. VRL-04410
she-o. Taphor NAS (SHLA-IV) (e. Alexandrea KH) - VH11-017-0228 - om. VRL-08204
she-o. Deatheater Dei (e. Siobhan Dei) - VH11-017-0218 - om. VRL-01057
she-o. Tasmania NAS (e. Amoran Tinatyttö) - VH12-017-0293 - om. VRL-08204
she-t. Sointuvan Pinja (e. Vellun Pikku Pissis) - VH13-017-0408 - om. VRL-12605

Valmennukset ja päiväkirja

Yleisvalmennus

valmentajana Emma (entisen omistajan kanssa)

Topin kanssa harjoiteltiin tänään voltteja ja siirtymisiä. Alkuun verryttelyssä haettiin eteenpäinpyrkivä käynti sekä reipas kevytravi. Ensimmäisenä harjoituksena tehtiin käynnissä pitkille sivuille kaksi volttia kumpaisellekin sekä lyhyillesivuille pysähdykset. Tämä sujui Topilta hienosti. Seuraavana tehtävänä oli sama harjoitus, mutta ravissa. Topi pyrki alkuun hieman oikomaan volteilla, mutta reippaalla ratsastuksella saatiin volteista oikean mallisia. Seuraavaksi siirryttiin keskiympyrälle tekemään käynti-ravi siirtymisiä aina kuuden askeleen välein. Alkuun ravi oli usein melko laiskaa ensimmäiset nelisen askelta ja sitten oli jo aika siirtyä käyntiin, joten hyvä ravi jäi näkemättä. Pikkuhiiljaa siirtymät alkoivat jo terävöityä ja homma sujui mallikkaasti. Lopun esteharjoitusta varten otettiin laukassa verrytelyä, laukaten koko kenttää ympäri tempoa vaihdellen. Esteitä harjoiteltiin hyppäämällä muutamaan kertaan kumpaisestakin suunnasta ympyrällä olevaa ristikkoa. Harjoitus meni oikein kivasti, ratsstajan tulee kuitenkin muistaa aina kevytistunta hypätessä ja katse menosuuntaan.

Estevalmennus

valmentajana Chao (entisen omistajan kanssa)

"Meillä oli Topin kanssa tänään hyppytunti. Olit onneksi varustautunut siihen, mutta voi että! En uskonut että saan valmennettavakseni shetlanninponin! Olin purskahtaa nauruun, mutta tiesin, ettei sellainen sovi ja kokosin siis esteet about puolen metrin korkeudelle. Tein myös 30cm:n korkuisen jumppasarjan, jota päästäisiin lämmittelyksi treenailemaan. Sillä aikaa, kun minä ahersin suurien puomien kanssa te lämmittelitte Topin kanssa. Sitten aloitimme työt. Ensimmäisenä tultiin jumppasarjaa, joka sujui odotettua paremmin, joten nostin sen 40cm:iin. Nyt jouduitte jo vähän laskemaan askelia ja katsomaan, että mistä kohtaa kannatti hypätä. Jumppasarja oli kaarevalla uralla, joten ei mikään helppo nakki. Suoriuduitte siitä kuitenkin kelvollisesti. Sitten suuntasimme puolenmetrin rataharjoitukseen, johon kuului ristikoita ja pystyjä hyvin tiukoilla käännöksillä, joka tarkoitti sitä, että reitti piti ratsastaa todella huolella, jos meinasi olla pudottamatta. Tästäpä teille löytyikin haastetta ja askelien laskemisessa tuli välillä hieman ongelmia, kun sinä tahdoit, että otettaisiin vielä yksi askel ja Topi tahtoi jo hypätä. Muutama kymmenen pudotusta, mutta sitten saitte puhtaan radan (vihdoinkin!) ja valmennus voitiinkin tältä päivältä lopettaa siihen. Hyvään suoritukseen on aina hyvä lopettaa. Topi oli aivan hengästynyt, samoin kuin sinä, mutta näytitte molemmat varsin tyytyväisiltä. Odottelin jo innoissani seuraavaa kertaa, mitäköhän kivaa teille keksikään?"

Estevalmennus

valmentajana Chao (entisen omistajan kanssa)

"Ja taas sillä aikaa, kun minä kokosin esteet, te Topin kanssa verkkasitte valmiiksi. Nyt otettiinkin aiheeksi pituusloikka ja tehtiin vesieste sinisen pressun avulla. Samoin laiteltiin vähän maapuomeja ponnistusmerkeiksi esteiden eteen ja jumppasarjan väliä pidennettiin. Näin saataisiin toivon mukaan poni venyttämään itseään hieman enemmän esteen päällä, jolloin liitovaihe kasvaa ja todennäköisyys päästä esteen yli pudottamatta sitä kasvaa myös. Jumppasarja sujui hyvin, mutta sitten vesiesteellä tuli ongelma, kun Topi ei suostunutkaan hyppäämään sitä. Hetken maanittelun ja sitten kovan näpäytyksen jälkeen se liiteli siitä yli, kuin pieni ja pippurinen pegasos. Se hyppää korkealta ja pitkälle koska on epävarma. Tuo se uudestaan tohon!? Huusin kentän laidalta ja seuraavalla kerralla hyppy jäi vähän lyhyemmäksi ja matalammaksi, mitä hain, mutta puomi ei pudonnut, eivätkä ponin kaviot olleet lähelläkään koskettaa "vettä". Sitten vielä maapuomi-ponnistusjupakat, jotka sujuivat kelvollisesti; pari puomia putosi matkan varrella, mutta mitäs me pienistä. Ja taas oli mukava lopettaa hyvään suoritukseen, olitte molemmat loistavia."

Kouluvalmennus

valmentajana Ada C.

"Ensimmäinen valmennukseni Jasminelle ja Topi-ponille oli alkanut. En tiedä kumpi oli enemmän hermostuneempi, minä itse vaiko ratsukko. No joka tapauksessa alkuun harjoiteltiin paljolti pysähtymisiä käynnissä sekä ravissa. Sain useampaan otteeseen komentaa ratsukkoa reippaampaan työskentelyyn, ehkäpä juuri siksi että poni ei näyttänyt alkuunkaan kovin yhteistyöhaluiselta, vaan pisti jatkuvasti vastaan tytön apuihin vastaten. Kuitenkin jo puolessa välissä tuntia näin että ori oli selvästi miellyttämisenhaluisempi ja teki työtä kaskettyä. Laukannostot näyttivät sensijaan sujuvan parilta erinomaisesti ja ori olikin selvästi reippaamalla tuulella kuin mitä alkutunnista. Tunnin jälkeen ratsukko vielä jatkoi hetkisen kevyessä ravissa muutaman kierroksen, ennen kuin lopeteltaisiin loppukäynteihin."

Kouluvalmennus

valmentajana Ada C.

"Saavuin jälleen kerran pitämään valmennustuntia samaiselle ratsukolle, nimittäin Jasminelle ja Topille. Tänään ratsukko näytti toimivan erinomaisesti. Heti alusta alkaen poni kulki reippaassa tahdissa ja näytti jopa nauttivan suunnattomasti työskentelystä. Tänään oli vuorossa ravipohkeenväistöt. Annoin ratsukolle ohjeistukseksi tulla rataa pituussuuntaan leikaten ja siitä sitten väistöä. Muutamat hyvät väistöt saatiin aikaiseksi, mutta välillä oriin kuontalo muistutti lähestulkoon banaania. Kehotin Jasminea ottamaan parempaa ohjastuntumaa ja pidättämään. Ratsukon työskentely oli tänään mallikasta, mutta heillä on vielä melkoisesti petrattavaa jotta työskentely olisi molemmille yhtä mukavaa. "

Kouluvalmennus

valmentajana Juli

"Tänään oli tavoitteena harjoitella Topin ja Jasminen kanssa pohkeenväistöjä, sekä erilaisia siirtymisiä laukasta raville ja toisinpäin. Aluksi annoin teidän kuitenkin lämmitellä ihan vain tekemällä erittäin paljon erikokoisia ympyröitä, sekä suunnanvaihdoksia. Topi oli jälleen melko innokkaalla tuulella, mutta kuunteli tarkkaavaisena ratsastajan käskyjä. Jasmin ratsasti oria erittäin määrätietoisesti eteenpäin ja osasi vaatia siltä tismalleen oikeita asioita oikeaan aikaan. Ravissa saitte sitten harjoitella laukannostoja, kun ohjasin teidät pääty-ympyrälle ravailemaan. Aluksi Topi meinasi hieman kaahottaa, eikä jaksanut ihan tismalleen keskittyä siihen mitä siltä vaadittiin, mutta pikku hiljaa se alkoi nöyrtyä ratsastajan käskyihin ja reagoi tarkasti apuihin. Se nosti laukat erittäin määrätietoisesti, ehkä hieman syöksähtäen, mutta laukkasi kuitenkin oikein nätisti ja tasaisesti. Siirtymiset raville sujuivat huomattavasti paremmin, tai pitäisikö sanoa rauhallisemmin. Loppua kohden suoritukset kuitenkin parantuivat selkeästi! Sitten harjoittelimmekin pohkeenväistöjä. Jasmin ratsasti tapansa mukaan tomerasti oria, mutta ensimmäisellä kerralla pohkeenväistö meni vähän penkin alle. Topi ei tahtonut ymmärtää millään ratsastajan tahtoa, vaan teki vähän oman päänsä mukaan. Seuraavalla yrityksellä se kuitenkin väisti jo kauniisti myötäillen. Muutaman kerran jälkeen väistöt sujuivat kuin valettu ja ratsukko näytti erittäin tasapainoiselta ja kauniilta. Loppulämmittelyt saitte tehdä sitten omaan tahtiinne, hyvä!"

Kouluvalmennus

valmentajana Ada C.

"Kolmas valmennukseni samaiselle ratsukolle ja odotukset ovat pikkuhiljaa jo hyvin korkeat. Siitä onkin vierähtänyt hetki kun viimeksi valmensin heitä. Alkutunnista annoin parivaljakolle mahdollisuuden itsenäiseen työskentelyyn, jotta näkisin kuinka he ovat kehittyneet. Ratsastus näytti nyt mukavan tasapainoiselta ja tahti oli hyvä. Annoin kuitenkin Jasminelle kokoajan ohjeita, mikäli virheitä sattui. Kun pari oli saanut alkutunnin toimia itsenäisesti, olin päättänyt lopputunnin pyhittää laukka-aiheelle. Pari siirtyikin isolle pääty ympyrälle hetkeksi harjoitusraviin ja siitä sitten aloitimme laukkaharjoitukset. Olin kovin yllättynyt, laukka nousi hyvin Topilta ja Jasminen istuntakin oli parantunut viime näkemästäni, enään hän ei muistuttanut etukenonukkea. Tunnin jälkeen annoin parille vielä muutamia vinkkejä hyvään ratsastukseen ja toivotin heille menestystä."

Estevalmennus

valmentajana Juli

"Rakentelin maneesiin kahdeksan esteen rataa, mikä sisälsi niin pystyesteitä, oksereita kuin sarjojakin. Rakentaessani esteitä te saitte lämmitellä aivan omaan tahtiinne, lähinnä taivutellen ja paljon ympyröitä tehden. Topi vaikutti hyvin innokkaalta, pieneltä orilta jo heti alkulämmittelyiden aikana. Lopuksi laitoin maneesin toiseen päähän muutaman puomin ja harjoitusesteen, mitkä oli tarkoitettu myös lämmittelyyn. Lämmittelyesteet kipititte tasaisen vauhdikkaasti yli ilman sen suurempia ongelmia, joten annoin teille luvan lähteä suorittamaan rataa. Ensimmäinen este oli 40 cm korkea pystyeste, jota kohden Topi lähestyi tarmokkaasti. Liiditte esteen yli ja kaarsitte suoraan seuraavalle esteelle. Topi tuli esteelle hieman vinosta kulmasta, mutta onnistui kuitenkin hyppäämään esteen yli puhtaasti. Tomerasti Jasmin ajoi ponia eteenpäin kohti pienehköä okseria. Topi nosti päänsä korkealle ilmaan ja yritti hieman kiihdyttää tahtiaan, mutta ratsastaja pidätti oria tasaisen rauhallisesti ja sai orin jälleen keskittymään ja laukkaamaan rauhallisesti suoraan esteelle. Hyppy sujui jälleen mukisematta. Sarjalle tullessa Topi hyppäsi ensimmäisen esteen vauhdikkaasti, jopa vähän liiankin, sillä askeleet tuntuivat hieman sekoittuvan ja sarjan toisella esteellä Topi hieman epäröi, mutta hyppäsi kuitenkin, mistä seurasi puomin putoaminen. Loput esteet ylititte jälleen poikkeuksetta virheittä. Harjoittelimme sarjoja vielä muutamaan kertaan, minkä jälkeen ihan vain kavaletteja ravissa ja laukassa. Lopuksi saitte ravailla loppuravit ja kävellä käynnit pitkin ohjin maneesissa. Hienoa yhteistyötä molemmilta!"

Päiväkirja

20.05.2013, uusi koti
Topi asteli itsevarmana, hampaat Leon pohkeisiin paukkuen, ulos trailerista. Pieni, luttana kaunokaiseni oli vihdoin saapunut tallille! Topi ei ollut muuttunut viime näkemästämme tippaakaan, se muisti yhä yrmytä kaikille kuin omistaisi koko maailman ja testata rajojaan samantien, vaikka vasta saapui uuteen kotiinsa. Nyt kun vihdoin olimme saaneet Sherlockiin ponien kestäviä tarhoja, niin oli hyvä raahata niistä muutama jo kotiinkin. Kelmi ja Topi saivat siis tänään kunnian muuttaa paikan päälle ja voi että millaisen huudon muut oriit nostivat. Ikäänkuin poniorien läsnäolo olisi natustanut puoliveri- ja friisiläisherrojen egoja. Toisaalta Topilta kyllä löytyykin egoa sen verran runsaasti, että se saattaisi tammamarkkinoilla ollakin varsin varteenotettava uhka - jos ei olisi polvenkorkuinen natiainen... Katsotaan mitä isommat pojat huomenna sanovat, kun Topi ja Kelmi ilmestyvät naapuritarhaan hieman uhittelemaan...

Alla tarinat edelliseltä kotitallilta, mutta samalta omistajalta.

15.6.2010
Sain vihdoin Topin sivut "valmiiksi", siis sen verran valmiiksi, että oria pystyy näyttämään vähän ulkopuolisillekin. Ja itsehän kävin tänään Topia koettamassa kärryjen kanssa, eihän orista ravuria tule, mutta valjakko tuntuu olevan ihan ookoo hallussa. Sai vain hoitaessa väistellä louskuvia leukoja, melkoinen hammastelijahan herra on, mutta muuten meillä ei ole tempperamenttisen orimiehen kanssa mitään ongelmia ja ajaessa varsin herkkä avuille. Huomenna työnnän Jasminin orin selkään ja katsotaan miten käy, kun ori saa ratsastajan selkäänsä. Tänään oli kevyttä työskentelyä, mutta Jasmin laittaa herralle huomenna hikitreenin päälle.

23.6.2010
Jasminhan siellä orin selässä sitten kävikin, pariinkin otteeseen ja tulipa vauhdilla pariin otteeseen alaskin sieltä. Mutta lopuksi, kun tarpeeksi olivat tapelleet, Topikin nöyrtyi ja herrasta alkoi löytyä pientä liikettäkin. Samlla kokeilimme esteitä ja kevyesti, tai no, niin kevyesti kuin shetlanninponi voi mennä, niin mentiin ylitse puolen metrin puomivirityksistä. Hoitamisessa tosin saa olla tarkkana, sillä Topin purukalustossa tosiaan löytyy ja riittää, samoin potkuvoimassa. Vaan kun on tarkkana herran kiinni sitomisen kanssa, niin johan alkaa toimimaan eikä Topikaan voi kuin myöntyä kohtaloonsa. Perusmukavan oloinen herrasmies... omalla, raivostuttavalla tavallaan, mutta itse olenkin pippuristen orien fanaattinen fani, muut tallilaiset eivät tykkää.

7.1.2011
Uusi vuosi, uudet tuulet ja uudet kujeet. Topi käväisi hieman näyttelyissä syyskuussa ja nappasi sertin mukaansa - lisää odotellessa. Ori on pitänyt pientä kisataukoa vuodenvaihteessa, mutta onneksi on treenimällä pidetty kunto kondiksessa ja kisakausi starttasikin nyt joulu-tammikuussa ihan uuteen uskoon. Nyt vain jäämme innolla odottelemaan oriille lisää hyviä kisatuloksia, sijoituksia, varsoja ja näyttelytuloksia. Jasmin hoitaa yhä sitkeästi oriin liikutusta, vaikka näiden kahden välille onkin syntynyt melkoinen viha-rakkaussuhde, ja minusta alkaa tuntua, että tyttö sietää oria vain siksi, että kukaan muu ei siedä. No, onneksi sentään joku huolehtii herran liikutuksesta, vaikka käyväthän äijätkin välillä ukkelin kanssa ajelemassa, sen verran kuin kestävät pikkumiehen somia naskalihampaita...

8.1.2011
Kävimme Topin kanssa ajelemassa! Ajattelimme mennä ensin ihan vain kahdestaan, mutta sitten Brian päättikin tupsahtaa mukaan Kekellä. No, eihän ajoreissutamme tullut eleganttia ja hillittyä, kuten olin ajatellut, vaan tottakai kiitos Keken kilpailuvietin ja Topin itsepäisyyden pelkkää kilpa-ajoa alusta loppuun. Onneksi olemme Brianin kanssa sen verran raskaita, että viiden kilometrin kilpajuoksun jälkeen nämäkin kaksi kovakalloa väsyivät ja saimme loppumatkasta hieman sitä hillittyä, mutta elegantti oli näistä kahdesta poijasta kaukana, kun ne nälvivät hampaat irvessä toisilleen koko ajan. Onpas se mukavaa ajella kahden orin kanssa. Onneksi pääsimme sentään ehjänä takaisin, eivätkä Topin hampaatkaan osuneet minuun kertaakaan koko yhteisenä aikanamme - sen on pakko olla jonkin sortin ennätys!

9.1.2011
Hihhei, Topi ja Jasmin ovat visitoineet melkoisen aktiivisesti valmennuksissa, Ada valmensi ratsukkoa peräti kolme kertaa. Ajattelin silti työntää tyttöä ja oria vielä pariin valmennukseen ainakin, ja sitten jatkamme hurjaa kisaustamme, jossa ori onkin pröjännyt melkoisen mukavasti. Seuraavaksi suuntaamme kisauksemme lähinnä KRJ:hin ja villeihin, jotta pääsemme suuntaamaan kulkumme kaikenlaisiin laatuarvosteluihin, orilla ei kuitenkaan ole kuin vähän yli 20 KRJ sijoitusta, vaikka tahtoisin herralla olevan ainakin puolet enemmän. Kouluratsastuksen jälkeen voisimme suunnata sitten muihin lajeihin, vaikkakin jaoksettomia kilpailujahan ori kisailee jatkuvasti. :> Ilmoittelin herran myös tänään Shetlanninponien laatuarvostelun tammikuun tilaisuuteen. Katsotaan miten ukkelin käypi, ja pidetään peukkuja, että edes joku palkinnoista lähtisi matkaan. :>

10.1.2011
Ohhoh, Ray otti ja repäisi ja lähti ajelemaan Topin kanssa. Tekee hyvää heitellä oria enemmänkin kärryjen eteen, tuo mukavaa vaiahtelua, eivätkä pääse opitut valjakkotaidot unohtumaan. Löysimme myös Raystä uusia kykyjä valjakon puolella, näiden kahden yhteistyö nimittäin pelaa! Matkasimme yhdessä Dakotaan maneesia lainaamaan - kentällä on metrin verran lunta, joten kärryjen kanssa ei siellä pääse eteenpäin. (Ja aloimme myös kehitellä ajatusta ponireestä Topin perässä.) Ja maneesissa tämä parivaljakko näyttikin kyntensä ja isommille hevosille mallia miten vaunujen edessä toimitaan. Ori kulki kaula kaarella käyttäen selkäänsä ja omakin leukani loksahti sijoiltaan (eikä ole vieläkään kunnolla paikoillaan). Onneksi loppulaukoissa ori heitteli jo kipakoita ilopukkejaan normaaliin tapaansa, samalla leukanikin hieman palautui. Olen silti positiivisesti yllättynyt näiden kahden karun äijän melko saumattomasta yhteistyöstä - ties mitä tulevaisuus pitää sisällään. :>

11.1.2011
Taas yksi täysin normaali hammastelupäivä takana. Jokainen meistä sai oman osansa Topin hammaskalustosta takalistoonsa - ori alkaa käymään sitä ilkeämmäksi, mitä pidemmälle kevääseen päästään. Onneksi kohta onkin jo aika yhdistää Topin ja tammojen tarhat, jolloin herrakin hieman rauhoittuu ja sen kanssa on huomattavasti mukavampi puuhailla. Ehkä silloin sitä uskaltaisi jo viedä näyttelyihin ja muihin yleisiin paikkoihin ilman, että Topilla itsellään alkaisi isopyörä pahemman kerran heittämään... Tosin taitaa kyllä heittää jo varsin pahan kerran. Jasmin kävi tänään herran kanssa maastossa ratsain ja Topi oli käyttäytynyt varsin hyvin kuulemma, toisin kuin kuntoon laittaessa ja hoitaessa, mutta ehkä me kestämme sen. :>

12.1.2011
Topi sai tänään melkein koko päivän vapaaksi, ainoa "työ" jonka ori joutui tekemään, oli vartin juoksutussessio kentällä, mutta sekin ilman apuohjia tai varusteita, rennosti ja rauhallisesti. Topi nautti - sen huomasi tyytyväisestä ilmeestä - mutta muisti myös heittää muutamat pukit. Emme tiedä luokitellaanko ne ilopukeiksi vai vain mielipiteen ilmaisuiksi siitä, että joutuu nostamaan laukkaa tai ravia. Muuten ori saikin tarhailla Keken kanssa koko päivän ja vain nauttia olostaan - ja heinistään. Eikä se tuntunut uhraavan tammoille ajatustakaan, vaan otti täyden vapaapäivän oriudestaan ja vain nautti poniudestaan. :> Toisaalta, jos saisin yhtä harvoin vapaapäiviä, kuin Topi, niin nauttisin minäkin niistä täysin rinnoin.

13.1.2011
Irtohypytin ja irtojuoksutin oria tänään miltei pari tuntia. Kyllä, saimmme huhkia molemmat tarpoessamme kentän lumihangessa, jota Ray yhä yritti tiesuolasäkkiensä kanssa sulattaa käyttökuntoon. Uimme orin kanssa molemmat hiestä, mutta Topi pääsi 80cm:n yli ilman ratsastajaa, no joo, ei ehkä ihan leikiten, mutta pääsepäs yli kuitenkin. Ja pukkeja löytyi enemmän kuin tarpeeksi, hyvä etten minäkin saanut omaa osaani niistä. Onneksi olen taitava väistelijä, vaikka pari kertaa sain minäkin ihan kunnolla maastoutua. Huomenna olisi ideana lähettää Topi ja Jasmin estevalmennukseen, joten saapa nähdä miten käy. Toivottavasti ori hyppää siellä yhtä hyvin, kuin kentällä ilman ratsastajaa - ha haa! Kunhan unelmoin ääneen...

15.3.2011
Topi sai tammikuun SHLA-laatuarvostelussa ykkösplakinnon! Wupii! Seuraavaksi sitten suunnataan muihin laatuarvosteluihin ja jos vaikka vähän näyttelyitäkin käytäisiin, onhan orilla jo yksi serti odottamassa seuraa. Rotunäyttelyistä Hardcoressa tuli 2+ palkinto, mihin olen täysin tyytyväinen. Ajattelin ensin laittavani orin kisaeläkkeelle, mutta sitten tajusin, etteivät meidän sijoitukset riitä mihinkään laatuarvosteluun ja sen takia Topi siis jatkaa vielä aktiivi-kisaustaan, ainakin KRJ:ssä, ERJ:ssä, MEJ:ssä ja KERJ:ssä, sekä villeissä tullaan vierailemaan vielä reilusti. Sitten kun sijoitukset alkavat olla täynnä niin siirrän herran vain siitoskäyttöön. Topihan ei enää ole edes käytössä ulkopuolisille, vaan varaan sitä omille tammoille. Emmehän tahdo maailmaan liian montaa pikku-Topia, emmehän? No emme tosiaan. :D

Muuta

SHLA:n Tammikuun laatuarvostelutilaisuus, 2011

27(27-27)-27-25-21-6-10
= 116 pistettä, SHLA-I
Onnea komean I-palkinnon johdosta!
Hieno, ajalla työstetty luonne!

15.11.2012 Ponioriiden kantakirjaustilaisuus

- hyvät leimat, leveä kaula ja raskas kaulan ja lavan liittymä, tiivis runko
- hyvät tyypit, hieman lyhyet etusääret
- huono kuvakulma ja asento, paksu kaula, sukupuolileima ei järin hyvä

18 + 18 + 18 + 12 = 66 p., KTK-III

Shettisdeitti 17.7.2013 (villit)
Metsälammen Ratsutallilla, osallistuminen: näyttelyt
tulos: 1/13! Hyvä Topi!

Kilpailukalenteri

Huvin Tobias kilpailee vain jaosten alaisissa kilpailuissa, lähinnä kouluratsastuksessa.
Kalenteriin merkitty vain sijoitukset ja näyttelyistä saadut sertit.
KRJ-sijoituksia: 34 kpl

KRJ Kouluratsastus
14.12.2008 - Magnus - He C - 03/85
16.01.2009 - Etulinja - He B - 04/50
24.01.2009 - Gaseta - He B - 06/83
31.03.2009 - Uskonpuute - He C - 05/50
30.04.2009 - Louves - He C - 05/100
14.05.2009 - Kumpuramäki - He C - 06/50
12.06.2009 - Kwaliteit - He B - 01/80
13.06.2009 - Kwaliteit - He B - 03/80
15.06.2009 - KRJ CUP - He B - 30/469
25.06.2009 - Barrier Stall - He C - 07/100
07.07.2009 - Cherien - He B - 06/47
07.07.2009 - Reeyah Ponies - He C - 03/40
08.07.2009 - Svärjade - He B - 07/60
09.07.2009 - Reeyah Ponies - He C - 04/40
10.07.2009 - Reeyah Ponies - He C - 06/40
10.07.2009 - Reeyah Ponies - He B - 06/40
21.07.2009 - Faxon Sporthorses - He C - 06/42
10.08.2009 - Twitch Shetlands - He B - 02/29
01.09.2009 - Heljuda - He B - 01/65
12.09.2009 - Mt. Golden Rose - He C - 10/100
13.09.2009 - Mt. Golden Rose - He C - 03/99
28.11.2009 - Hafrena - He B - 02/60
01.12.2009 - Hafrena - He B - 02/60
01.12.2009 - Hafrena - He C - 03/60
12.02.2011 - Idaho - He C - 06/48
26.01.2013 - Konkkaronkka - He C - 02/40
01.02.2013 - Konkkaronkka - He C - 05/40
02.02.2013 - Konkkaronkka - He C - 01/40
08.02.2013 - Fiktio - He C - 05/40
16.02.2013 - Konkkaronkka - He C - 06/40
18.02.2013 - Konkkaronkka - He C - 02/40
03.02.2013 - Koston Suomenhevoset - He C - 05/60
05.02.2013 - Koston Suomenhevoset - He C - 04/60
08.02.2013 - Koston Suomenhevoset - He C - 03/60

ERJ Esteratsastus
25.03.2009 - Moondance - 60cm - 04/30
27.03.2009 - Moondance - 60cm - 05/30
16.05.2009 - Miranhoitohevostalli - 50cm - 01/18
31.05.2009 - Tuuliharja - 50-60cm - 03/100
08.06.2009 - Fabelli - 60cm - 04/23
08.06.2009 - Treble Fjord - 40cm - 08/76
10.06.2009 - Minnantila - 30-50cm - 04/30
15.06.2009 - Mistake - 60cm - 01/30
18.06.2009 - Mistake - 60cm - 03/30
21.06.2009 - Mistake - 60cm - 02/30
26.06.2009 - VF Miniatures - 50cm - 01/46
07.09.2009 - Unafraid - 50cm - 02/30
08.09.2009 - Unafraid - 60cm - 03/30
30.10.2009 - ERJ CUP - 50cm - 07/104
19.10.2012 - Rumour Ponies - 50cm - 06/40
26.10.2012 - Rumour Ponies - 70cm - 04/40
27.10.2012 - Rumour Ponies - 70cm - 03/40
28.10.2012 - Rumour Ponies - 70cm - 05/40
11.10.2012 - Rumour Ponies - 50cm - 03/40KERJ Kenttäratsastus
14.01.2009 - Naveyard - Aloittelija - 05/27
31.01.2009 - Chestount - Aloittelija - 06/76
16.06.2009 - Allu Express - Aloittelija - 02/12
24.06.2009 - Cadell - Aloittelija - 01/7
29.06.2009 - VF Miniatures - Aloittelija - 04/25
07.07.2009 - Cadell - Aloittelija - 04/39
02.10.2010 - Kwok - Aloittelija - 01/50
14.01.2011 - Katvusto - Aloittelija - 05/50

MEJ Maastoesteet
23.01.2011 - Bailador - 40cm - 05/29
25.01.2011 - Bailador - 40cm - 03/29
27.01.2011 - Bailador - 40cm - 01/29
08.02.2011 - Bailador - 40cm - 05/29
09.02.2011 - Bailador - 40cm - 04/29NJ Näyttelyt
20.04.2011 - Hwai Shetlands - pt. Peppi S. - BIS4, MVA-Sert
10.04.2011 - Kansas - pt. Anette N. - BIS3, MVA-Sert
22.09.2010 - Stecker - pt. Kata P. - IrtoSert

VVJ Valjakkoajo
19.01.2009 - Rowea - noviisi yhd. - 05/30
03.07.2009 - VF Miniatures - noviisi yhd. - 08/81
 
 

Ulkoasusta kiitos webdesignlupus - Hevosen kuvat © Daniela P. - Tekstit © Chao, ellei toisin mainita.